Затока Л. П. - Консерваційні заходи для збереження особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: обстеження, дослідження, впровадження, Савчук Я. І. (2022)

  АРХІВ (Всі випуски) /     Зміст випуска (2022, Вип. 29)Ukrainian English

Затока Л. П., Савчук Я. І.

Консерваційні заходи для збереження особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: обстеження, дослідження, впровадження

Рубрика: Збереження бібліотечних та архівних фондів

Анотація: Мета роботи. Реалізація комплексу консерваційних заходів для особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського, що включає мікробіологічні та матеріалознавчі обстеження для забезпечення їхнього довготривалого зберігання. Методологія дослідження полягає в застосуванні інструментальних, статистичних та прикладних методів, тож дозволяє якнайповніше зафіксувати фактичний фізичний стан матеріальної основи цінних та рідкісних документів і реалізувати стабілізаційні операції для гарантування збереження цих фондів. Наукова новизна роботи полягає в оптимальному поєднанні неруйнівних мікробіологічних та матеріалознавчих досліджень стану особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського як базової складової з метою розробки та впровадження сучасних консерваційних заходів саме для обстежених документів у зафіксованих умовах. Висновки. Розроблені консерваційні заходи на підґрунті виконаних обстежень у цілому включають підбір сучасних методик та необхідних матеріалів для відновлення документів і мінімізації швидкості процесів старіння їхньої матеріальної основи, а також технічно і грамотно забезпечують наукову реставрацію окремих примірників. Передбачається також оптимальне поєднання нарівні з традиційними методами відновлення цінних документів впровадження інноваційних технологій: фазового зберігання, нейтралізації понаднормової кислотності сучасними антиоксидантами, а також створення електронних страхових та читацьких копій відповідно до вимог часу.

Ключові слова: цінний документ, мікробіологічні дослідження, збереження, консервація, матеріальний носій, папір.



Цитованість авторів публікації:

Бібліографічний опис для цитування:
Затока Л. П. Консерваційні заходи для збереження особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: обстеження, дослідження, впровадження / Л. П. Затока, Я. І. Савчук // Рукописна та книжкова спадщина України. - 2022. - Вип. 29. - С. 401-422. doi: https://doi.org/10.15407/rksu.29.401


Бібліографія:

  1. Затока Л. П. Забезпечення довговічності особливо цінних документів Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського: поєднання різних технологічних підходів // Рукописна та книжкова спадщина України. 2022. Вип. 28. С. 437–455. doi: https://doi.org/10.15407/rksu.28.437
  2. Затока Л. П., Куява Л. М., Крікова Т. В., Лобузіна К. В., Муха Л. В., Остапенко А. А., Савчук Я. І. Превентивні методи збереження документів наукових бібліотек у несприятливих екологічних умовах: монографія / відп. ред. Л. В. Муха / НАН України, НБУВ. Київ, 2020. 124 с.
  3. Суббота А. Г., Новикова Г. М. Роль биологического мониторинга в обеспечении оптимальных условий хранения библиотечных фондов // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам’яток: матеріали та тези II Міжнар. наук. конф. (Київ, 26–29 трав.1999 р.). Київ, 1999. С. 182–183.
  4. Сохранение библиотечных и архивных материалов : руководство. С.-Петербург: Европ. дом, 1998. 257 с.
  5. Затока Л. П., Сорокіна Л. А. Технології та матеріали наукової реставрації сьогодення // Рукописна та книжкова спадщина України. 2010. Вип. 14.С. 377–389.
  6. ДСТУ ГОСТ 7.50:2006. Система стандартів з інформації, бібліотечної та видавничої справи. Консервація документів. Загальні вимоги (ГОСТ 7.50-2002, IDT). Чинний з 01.07.2007.
  7. Затока Л. Ефективність використання сучасних матеріалів для відновлення раритетних документів у ЦКР НБУВ // Наукові праці Національної бібліотеки України ім. В. І. Вернадського. 2013. Вип. 37. С. 296–305.
  8. Papir und Kartone fur Restaurirung und Konservierung / Firmenmitteilungder JAPIKO DRISSLER FEINPAPIERGROSSHANDEL GmbH and CO.KG DIETZENBACH. Frankfurt, 1995. 9 S.
  9. Чуєнко А. І., Письменна Ю. Б., Савчук Я. І., Затока Л. П., Куява Л. М.,Латіна Н. О. Мікроскопічні гриби у повітрі бібліотек наукових установ м. Києва // Mikrobiol. Z. 2020; 82(4):63-70. doi: https://doi.org/10.15407/microbiolj82.04.063
  10. Domsch K. A., Gams W., Anderson T.-H. Compendium of soil fungi. IHW-Verlag, 2007. 672 p.
  11. Klich M. A. Health effects of Aspergillus in food and air // Toxicology in Industrial Health. 2009. 25. No. 9–10. Рp. 657–667. doi: https://doi.org/10.1177/0748233709348271
  12. Cole R. J., Schweikert M. A. Handbook of secondary fungal metabolites. London–New York–Oxford–Paris: Academic Press, 2003. 1005 p.
  13. Abbas H. K., Yoshizawa T., Shier W.T. Cytotoxicity and phytotoxicity of trichothecene mycotoxins produced by Fusarium spp. // Toxicon. 2013. 74. Pp. 69–75. doi: https://doi.org/10.1016/j.toxicon.2013.07.026
  14. Hedayati M. T., Pasqualotto A. C., Warn P. A., Bowyer P., Denning D. W.Aspergillus flavus: human pathogen, allergen and mycotoxin producer // Microbiology. 2007. 153. Рp. 1677–1692. doi: https://doi.org/10.1099/mic.0.2007/007641-0
  15. Coppock R. W., Jacobsen B. J., Coppock R.W. // Mycotoxins in animal and human patients / Toxicology of Industrial Health. 2009. 25. No. 9–10. Рp. 637– 655. doi: https://doi.org/10.1177/0748233709348263